Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2011

KRAP KRUP NESTUM

Sawaddi...Sabai di mai???? Chewahhh chewahhh me nk berbahasa thai plak yek...macam laa me ni pandai sangat ...Tak pe laa kan sekali skala kita belajar bahasa luar...Sekurang-kurangnya ilmu yang kita dapat boleh diguna pakai walopun hanya sepatah dua kata....hikhikhik....Okay laa resepi yang nak me kongsikan kali ni namanya Krap Krup Nestum...haaa kalo tengokkan namanya dah macam ala-ala thai kan???Tapi yang ado...Ekceli nama resepi ni popia nestum...me je yang saja gatal nak "mengantarabangsakan" namanya...Biar kengkawan rasa teruja nak menerainya...kihkihkih...Rasanya camane??? Walawei  shedapppppp sangattttt....kalo tak caya meh la terai buat....


BINTANG :- ***** 5/5
Resepi ni me dah lupa amik kat mana mintak halal ye tuanpunya resepi
Bahan-Bahan :-
1 paket kulit popia 1 sudu tepung gandum [dibancuh dengan air untuk dijadikan gam] Minyak untuk menggoreng * 1 cawan nestum dikisar halus * 1 cawan gula ising * untuk digaulkan dengan kulit popia

Cara-Cara :-
Gulung kulit popi…

TELUR MASAK SAMBAL

Huh!!ari ni, ari malas sedunia..Virus M dah menyerang dalam diri me..Nak masak pun tak ada mood...Tengok bahan-bahan kat lam peti sejuk pun tak ada apa yang menarik nak dimasak. Jadi dengan rasa tak malunya me nak kongsikan resepi yang tak berapa nak menggoda bila menengoknya...So kalo ada sesiapa yang diserang virus M nih meh laa kita mencuba resepi nih ye...




BINTANG :- ***** 5/5
Bahan-Bahan :-
*6 tangkai cili kering *2 ulas bawang putih *1 biji bawang besar *sedikit belacan  * kesemua bahan di atas dikisar 2 biji telur gula  secubit garam

Cara-Cara :-
Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan gula dan secubit garam secukup rasa. Pecahkan telur dan kacau hingga agak-agak hancur. Setelah telur dan sambal bersalut bolehlah dihidangkan.

STICKY CARAMEL CHICKEN

Siapa yang rasa macam malas nak makan yang berat-berat ari ni apakata cuba resepi ni. Memang mabeles..kiranya tak rugi laa nak mencuba. Dah laa senang sesangat. Nak buat pun tak amik masa yang lama. Bahan pun mudah nak dapat. Rasanya pun me gerenti puas ati punya. Jom kita pakat makan chicken karamel ramai-ramai ari nih...cuba ek jangan tak cuba tau....




BINTANG :- ***** 5/5

Resepi mengancam dari mutiarazura MyR

Bahan-Bahan :-

12 keping kepak ayam
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih-diketuk dengan kulitnya sekali [tak perlu kupas]
1 sudu besar halia dicincang
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap
1/4 cwn madu [60ml] - me guna gula je dalam 3 sudu besar


Cara-Cara :-

Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan ayam. Kacau dan goreng selama 5 min.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap kemudian tutup kuali.
Kacau sekali sekala selama 15min atau sehingga semua ayam dah masak dan browned. [bersalut sengan sos]
Nota :- Bila dah masuk m…

KEK LAYER PANDAN

Sedih betul tengok kek me ni kannn?? Kek dan layernya tak berapa kemas & cantik. Me memang teragak-agak sebenarnya nak buat kek ni. Bukan apa dah berulang kali membaca resepi ni rasa cam tak yakin je nak membuatnya. Nak-nak part yang nak membuat kastardnya tu..eee seram giler. Sebab apa me ada pengalaman membuat puding kastard jagung tapi tak pernah menjadi..1st time buat [2009] terlampau lembik..2nd time [2010] plak okay keras boleh potong tapi tak licin macam orang lain buat. Tengok tu nak buat puding kastard ni siap amik masa setahun sekali je...dasat kannn...itu sebab bila bersangkut paut nak buat kastard kastard ni me seram sikit...Okay laa tak guna me bercerita panjang lebar, kalo rasa suka ngan resepi nih meh laa cuba..



BINTANG :- ***** 5/5
Resepi kek span ni me kutip kt MyR sweet4ever & kastard di momshotoven
Bahan-Bahan :-
Kek Span :- 150gm tepung gandum 150gm gula kastor - me pakai 100gm je  5 biji telur gred A 1 sudu besar ovallete 80ml air daun pandan 80ml minyak/m…

APAM PELANGI

Sekali lagi me teruja bila tengok apam yang cantik ni bila me menjengah ke rumah Kak Nor Secubitgaram. Sungguh menggoda apam pelanginya. Me pun rasa cam tak sabar-sabar nak membuatnya. Kalo tengokkan bahan-bahannya pun tak susah sangat. Jadi dengan semangat yang berkobar-kobar me menjalankan projek membuat apam pelangi nih...dan tarraaaaa inilah hasilnya...kalo ada sesiapa yang sama teruja macam me, marilah mencuba dan me berani cakap memang apam nih teramat gebu dan yang pastinya tersangatlah syedaapppp....wallaaaaaaaa



BINTANG :- ***** 5/5
Resepi yang me intai kat rumah Kak Nor Secubitgaram
Bahan-Bahan :-
2 biji telur 1 sudu teh ovallete 1/2 sudu teh esen vanilla 150gm tepung gandum 150gm gula halus - me guna 70 @ 80gm je 125ml santan kara 1 sudu teh baking powder garam secubit rasa pewarna

Cara-cara :-
Pukul telur dan ovallete sampai gebu. Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati. Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder kacau rata. Sapukan majerin pada loyang dan tab…

AISKRIM JAGUNG

Kalo ari tu me dah bagi resepi cara-cara nak buat eskrim coklat, ari nih me nak kongsikan plak cara-cara nak membuat eskrim jagung. Tak sesusah mana pun. Bebudak pun boleh buat. Selamat mencuba ye...




BINTANG :- **** 4/5
Resepi yang me amik di resepidiana
Bahan-bahan :-
2 1/2cwn creamer coffemate 2cwn susu segar 1/2 cwn gula 1/2 tin jagung krim sedikit pewarna kuning

Cara-cara :-
Masukkan coffemate, susu segar, gula dan kacau hingga larut & sebati. Masukkan jagung krim dan kacau lagi. Masukkan adunan ke dalam bekas dan masukkan ke dalam freezer dan biarkan ida setengah beku. Bila dah separuh beku keluarkan dan masukkan adunan ke dalam mixer @ blender pukul sehingga gebu. Masukkan semula ke dalam bekas dan bekukan.