Skip to main content

AYAM SI HITAM MANIS


Assalam Ya Ukhti...macam mana puasa arini...ada yang dah mula bercuti ke??? Alaa nak malu apanya dah memang itu fitrah kita sorang pompuan...Nak buat camana...Itulah keistimewaan seorang perempuan yang diciptakan olehNYA. Setiap bulan dibagi cuti bulanan gitu. Apa menu untuk berbuka arini?? Dah senaraikan ke apa yang nak dimasak? Yang penting jangan membazir ye...Puasa bukan sekadar untuk menahan nafsu makan je tapi tahankan jugak nafsu nak memasak beraneka masakan..nanti kalau tak ada siapa yang nak habiskan makanan tu kan dah membazir. Biasanya bulan puasa nih kita rambang mata..Sume nak cuba ...Kalo pergi ke pasar ramadhan pulak macam-macam nak dibeli.. Tengok tu sedap tengok nih terliur..pendek kata kenyang laa mata tu tengok bermacam jenis juadah...Yang penting masak aje laa yang simple simple dan makan sekadar untuk melapik perut yang kosong tu...Nanti kalo dah kenyang tak lalu nak bertarawikh pulak...


Hitam hitam sitampok manggis sungguh pun hitam dipandang manis...


Me nih kalo bangun sahur jarang nak makan nasi..biasanya minum air kosong ngan buah kurma je..tak pun biskut kering atau roti paun...ye laa subuh-subuh ari memang payah sikit nak telan nasi...letak laa lauk yang sedap macamana pun...kekadang kena paksakan diri gak makan nasi nih...nanti tak bermaya pulak...maklum laa orang melayu...hehehe. Setakat nak makan kurma ngan biskut kering tu untuk perut kita okay laa kan...abistu takkan nak suruh laki kita pun makan cenggitu jugak...nanti dan-dan dia cari "rumah baru"...lain laa kalo somi isteri tu sehati sejiwa kaedahnya...harus laa ari2 leh makan buah kurma tu...tak payah penat-penat fikir menu apa yang nak dimasak untuk berbuka ataupun bersahur...


Juadah simple untuk bersahur.....

Kalo ari-ari biasa resepi Ayam Kicap nih memang me selalu buat nak-nak pulak kalo time virus M melanda...tak kuasa nak masak yang remeh temeh...laki me nih tak kisah sangat pasal juadah, janji masak dan boleh dimakan..apa pun dia bedal je...Biasanya kalo bulan puasa me masak ni untuk bersahur..Kadang-kadang tu me tukar ayam buatkan telur. Ada masanya me masak ikan bilis goreng kicap je...baru berselera sikit. Kalau makan gulai waktu pagi tak berapa lalu sangat tekak ni nak menelan..Papepun meh kita tengok resepinya. 



BINTANG :- ***** 5/5


Resepi turun temurun dari mak me..hehehe


Bahan-bahan :-

Ayam digoreng dahulu
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Serai
Cili Hijau
Ubi Kentang
Kicap Manis kipas udang
Air


Cara-cara :-

1. Tumiskan bawang besar, putih, halia, serai dan cili hijau.
2. Masukkan ubi kentang. Dimasak sampai empuk.
3. Masukkan kicap manis dan kacau rata.
4. Masukkan ayam dan sedikit air kalau nak berkuah.



Comments

Fofuler post

CHOCOLATE ALMOND CLUSTER

AYAM SERAI DIRAJA

CRUNCHY CHOC CHIP COOKIES