Skip to main content

CREAM CUSTARD CARAMEL


Heppp!!! Apa skodeng-skodeng bawah tudung saji tu...tak puasa ek..tu skodeng nak bagi untuk anak makan ke mak budak yang nak makan..kihkihkih...kalo mak budak yang makan diampunkan lagi sebab kita orang pompuan nih ada alasan yang dibenarkan..tapi kalo bapak budak yang nak makan cane tu??? apa alasannya??? Ooo gastrik...biasa laa tu alasan setiap kali datang bulan ramadhan ye...hehehe. Jangan marah lak ye bapak-bapak budak me gurau je.. Tu laa kalo time bulan puasa ni tengok bebudak makan maggie atau makan biskut kering cicah milo pun sedap je rasanya...terasa-rasa kat tekak nih..air sejuk kosong tu pun nikmat sangat rasanya dah...kalo bulan tak puasa langsung tak pandang sangat air kosong tu...asyik nak minum air yang berwarna warni je...tu sebab penyakit pun senang nak singgah...Okay laa dikesempatan ini me nak ucapkan selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak semoga ibadah kita dibulan yang mulia ini akan diberkati dan diterima olehNYa....Apa resepi me arini ye??? Jom kita selongkarrrr....




Cream Custard Caramel yang mengoda...



Wokay arini me nak kongsikan satu lagi resepi karamel yang me kutip kat MyR. Nama resepi ni Custard Cream Pudding. Tapi memandai aje me tukarkan namanya. Ye laa lagipun rasa dia memang cam karamel. Jadi secara tak sengaja me letakkan nama resepi nih cenggitu..[yeke tak sengaja...hehe].  Maap ye tuan empunya resepi nih. Apapun resepinya sedap ditelan tak kira la apa namanya. Macam biasa resepi yang sangat mudah dan senang. Yang penting sedap...Malas me nak melalut sangat di bulan puasa nih... Meh kita tengok terus resepinya.


bulan pose nih tengok apa pun nampak menarik je...


Rasa karamel nih macam karamel biasa jugak. Cuma teksturnya ada beza sikit dan rasanya agak lemak-lemak berkrim dan lagi satu cara penyediaannya pun ada dua cara. Sama ada nak dibakar ataupun dikukus..Me malas nak bakar. Me redah cara kukus grill kukus..kukus grill kukus...ishh cam iklan lak..hehe. Me guna kaedah kukus je. Senang. Next time kalau me nak buat lagi nak cuba kaedah bakar pulak mesti ada kelainan rasanya. Apapun sebelum nak makan karamel nih pastikan letakkan kat dalam fridge dulu. Baru rasa sejuk je karamel tu lalu kat tekak nanti... Kalo ada yang rasa nak mencuba cream caramel custard ni meh terai test cuba resepi nih...


keluarkan dari fridge baru makan...ermmm sedapppp


BINTANG :- **** 4/5

Resepi yang dikutip di Myr oleh Yani.


Bahan-bahan :-

2 biji telur
80gm gula [me letak 60gm]
1 sudu besar tepung kastard
240ml susu cair atau susu segar
100ml whipping cream
sedikit esen vanila



Cara-cara :-

1. Masukkan telur, tepung kastard dan gula ke dlm mangkuk. Pukul sehingga semua sebati atau gula larut.
2. Panaskan susu sehingga hampir mendidih [jgn sampai mendidih]. Kemudian masukan kedlm adunan diatas
    [no.1] dan kacau.
3. Masukkan whipping cream dan esen vanila. Kacau hingga sebati.
4. Tapiskan adunan dan masukkan kedalam bekas yg sesuai.
5. Bakar selama 30-35min dgn suhu 180C. Guna kaedah waterbath [letak bekas puding dlm loyang/oven
    plate yg ada air. Air yg dimasukkan ke dlm oven plate tu biar kedalamannya lebih kurang 1 cm] untuk
    bakar puding ni. Atau boleh juga dikukus.




Comments

Fofuler post

CHOCOLATE ALMOND CLUSTER

AYAM SERAI DIRAJA

CRUNCHY CHOC CHIP COOKIES