Selamat Datang & Terima Kasih

Kepada yang sudi singgah dan skodeng di blog daricelahdapur ni...me ucapkan selamat datang dan terima kasih kerana sudi meluangkan masa dan mencuba resepi-resepi yang terdapat di dalam blog ni...


Wednesday, October 3, 2012

KEK KASTARD MANJA


Jeng Jeng Jeng Jeng....kalo ada sesiapa yang pernah baca n3 me yang sebelum nih yang asik duk sibuk citer pasai si kucing...taraaaa!!! ni laa dia kucing KAMSIA me...memperkenalkan DONIE MARCELLO..berjantina jantan...sampai laa ni tak ade makwe....hidup bersendirian....bujang terlajak kaedahnyer....berumo lebih 8 tahun dah kott...kott laaa...maklum laa me pun tak pernah nak amik tau pasai umo dia...Sedangkan umo tuan dia sendiri ni pun asik wat-wat lupa...ini kan pulak umo kucing nih....ada aku kesahhh???hahaha....Nie laa gayanyer tiap kali me nak amik gambo hasil air tangan me nih, mesti dia dok sibuk nak enteprem jugak....Sedar-sedar tengah nak memetik butang kamera nih dengan penuh sopan santunnyer dia berposing baek kat tepi tu...abistu nak wat cane??? Lagi disuruh ketepi lagi dia mengeraskan badannyer...nak jugak duduk kat situ...A'aahh gasak ko laa Donie..jangan ko dok jilat kek tu sudah...tuan ko ni pun belum sempat lagi nak merasa...kang ko pulak yang dapat merasa dulu...jangan lawan tokey pulakkk ye...


Huh!! Si Doni nipun nak enteprem jugakkkk....


Okay laa kita tinggal bab kucing me nih...meh me nak berkongsi satu resepi yang me tengok dah ramai  yang dok tayang kek nih kat blog memasing..nampak macam sedap..bahan-bahan pun mudah nak dapat...nak membuatnyer pun senang ya amat...Tapi me perasan kek nih cam terlampau lembut...manja sangat..nak potong tu pun kena berati-ati sikit...sebab dia mudah beno terlerai..Ke me sorang je yang buat jadi gitu??? Rasa dia sedap gak laa...lemak-lemak kastard gitu..Kek me nih tak nampak sangat kastardnyer sebab kaler dia dah sama naik ngan kek tu...next time kalo me nak buat me nak taruk perwarna kat kastard tu bio  memanco sikit ghopenyer bak kata orang peghak...


Ehhh!!! dia plak teruja ek...

So kalo ada sesape yang nak mencuba jangan segan jangan malas...meh la terai buat kek nih...walopun kek me nih tak naik serinye dan agak berserabut tapi rasa dia tak laa mengecewakan sangat. Jadi apa tunggu lagi jom masak!!!!



Kek nih agak berjiwa tisu mudah sangat rapuh...


BINTANG : **** 3/5

Resepi menarik dari Azlita-Masam Manis


Bahan-Bahan Kek :-

125g/ 1/2 cawan butter
1/3 cawan gula castor
1 biji telur
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawang tepung kastard

Cara-Cara :

Pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur, gaul rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati.
Griskan loyang dan alas dengan kertas supaya tidak melekat.
Letakkan sebahagian kek dan ratakan. Tuangkan kastad dan kemudian tuang lagi baki kek tadi. Ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada suhu 180C.
Keluarkan dari oven dan sejukkan.
Jika suka boleh taburkan gula icing keatasnya.


Bahan-Bahan Kastard :

1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu
15g butter
2 sudu teh vanilla

**Larutkan tepung kastard dan gula ke dalam susu, panaskan hingga mendidih dan pekat. masukkan butter dan vanilla. Sejukkan.

Note : Sila doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar.

No comments:

Post a Comment