Skip to main content

AYAM SERAI DIRAJA




Wahhh!!! Nama resepi bukan main hebat, diraja laa sangatttt...tapi mesti resepinyer ala-ala yang ado gitu...kihkihkih. Nampaknyer ada yang dah paham sangat trick me nih ye..Haa tu laa trademark me...nama mesti nak yang gah aje, tapi bila dah tengokkan resepinyer alahai macam resepi budak-budak je..entah-entah budak-budak sekarang pun dah lagi hebat dari me nih..abistu nak buat cane, yang empunyer blog nih pun masih dalam proses pembelajaran lagi...so sabo je laa ye... :D


Kalo dah tak tau nak masak apa meh laa terai resepi nih...


Ekceli nama saintifik resepi nih Ayam Goreng Serai..Resepi ni me cedok dari buku masakan si Sheila Rusly tu..Si Sheila Rusly ni kan banyak dah dia kuarkan buku masakan....ye ke banyak?? Entah le agak-agak me je laa sebab me pun ada 1 je buku masakan dia nih...huahuahua. So dalam salah satu buku masakan tu ada laa resepi nih..me malas pulak nak menyelongkar kotak buku nak mencari edisi yang mana satu buku masakan dia ni...kalo sape-sape yang nak beli buku dia tu nanti jeling-jeling laa kat rak-rak buku tu ye...Ayam goreng serai nih memang resepi paberet me..Sebab utamanyer jadi resepi pilihan me dah sah-sah sebab senang sangat nak membuatnyer...memang pantang me kalo dapat resepi yang sempoi camgini...maklum laa orang "rajin" dan sibuk memanjang...[sibuk laa sangatttt] Nak-nak pulak kalo resepi tu sedapppp..uishhh!! Memang masuk dalam senarai pilihan laa jawabnyer...


Disebabkan kalernyer me menaiktarapkan darjat ayam nih-Diraja ko..hahaha


BINTANG :- ***** 5/5

Resepi yang dicedok baek punyer dari buku Masakan Sheila Rusly


Bahan-bahan :-

Ayam yang digoreng dulu
Bawang putih ditumbuk
Bawang merah ditumbuk
Kunyit hidup ditumbuk [me pakai kunyit serbuk je]
Halia ditumbuk
Serai ditumbuk
Cili padi digiling/ditumbuk
Santan
Minyak
Garam & gula secukup rasa


Cara-cara :-

Panaskan minyak dan tumiskan serai, halia, kunyit, bawang putih, bawang merah hingga garing.
Kemudian masukkan cili padi yang dah digiling atau ditumbuk.
Selepas itu masukkan santan dan sedikit air.
Letakkan garam & gula secukup rasa.
Masukkan ayam dan masak hingga kering. Kalau nak berkuah jangan keringkan sangat.





'

Comments

Fofuler post

CHOCOLATE ALMOND CLUSTER

CRUNCHY CHOC CHIP COOKIES