Aritu sesambil nak mengemaskini blog ni teman tertengok kat bahagian draf rupanya ada dua tiga resepi yang dah teman siapkan cuma belum sempat untuk di publish kan kat sini.
Okay laa kita teruskan dengan resepi yang pernah teman cuba pada lima tahun yang lepas. Dalam beberapa tahun tu teman pernah jugak membuat kerepek gunting ni dua tiga kali. Alhamdulillah rasanya juga tak menge-cewakan. Sesuai untuk dibuat kudap-kudapan.
Kudapan yang agak mudah jugak untuk dibuat
Kerepek yang tak jemu dimakan.... |
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
secubit garam
1 sudu besar minyak masak
110-120ml air (campurkan sikit²…)
sedikit daun kari untuk gorengan (optional)
minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara-cara:
Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk.
Tuang bahan kisar kedalam tepung
Masukkan garam dan minyak dan gaulkan
Masukkan air sedikit demi sedikit….sampai adunan kenyal (Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap)
Akak buat bola2 kecil untuk mudah mencanai. Kemudian canai nipis2…& panjang.
Taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat.
Potong nipis menggunakan pisau atau boleh juga di gunting.
Ulang proses mencanai dan memotong sampai selesai.
Pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat.
Goreng dalam minyak yang banyak dengan sedikit daun kari (tambah aroma).
Bila dah garing angkat dan sejatkan.
Siap untuk dimakan :)
Ciao!
P/s: ekceli ada beberapa keping gambar kerepek ni tapi teman dah terdelete plak 😥
Comments
Post a Comment